Σίφου Δημήτρης Δούκας

Taiji Quan

2ο ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ (17-18/7) – 2 ΩΡΕΣ/ΜΕΡΑ
09:30 – 11:30, ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΡΙΑ ΔΕΛΑΣΑΛ (Ανδρέα Κάργα 12-14, Ερμούπολη)

Taiji Quan

Το Taiji Quan, και πιο συγκεκριμένα το Yang στυλ Taiji, είναι η διδασκαλία του “αθάνατου” Zhang Sanfeng μέσα στο πλαίσιο των μαχητικών τεχνών.
Η εξάσκησή του έχει σκοπό να διατηρήσει πνεύμα και σώμα, να φέρει μακροβιότητα στην ουσία, την ενέργεια και το πνεύμα. Με την ουσία, την ενέργεια και το πνεύμα μπορούμε να είμαστε ήρεμα ευγενικοί και τολμηρά μαχητικοί.
Ηρεμία και θάρρος, ευγένεια και μαχητικότητα -καθώς αυτές οι ποιότητες διευρύνονται και αποκτούν μια μεταμορφωτική επίδραση, εκεί έρχεται η σοφία και η πνευματικότητα.
Εφόσον έχουν τοποθετηθεί αυτές οι διδαχές στα πλαίσια των μαχητικών τεχνών, οι μαχητικές τέχνες δεν πρέπει να γίνονται αντιληπτές σαν κάτι ρηχό και επιφανειακό, αλλά ως μέρος της σωματικής εκπαίδευσης, μιας μεθόδου καλλιέργειας του εαυτού, μιας πρακτικής που βελτιώνει τη ζωή, μια κατηγορία σοφίας και πνευματικότητας.
Στο εργαστήριο αυτό, θα έρθουμε σε επαφή με την τέχνη του Taiji μέσα από την φόρμα Yang των 24αρων κινήσεων, ενώ θα προσπαθήσουμε να αναλύσουμε την μηχανική και τις αρχές που διέπουν την κίνηση.

Ηλικίες/Επίπεδα: Χορευτές, μαχητές ή άτομα που ενδιαφέρονται για μια ήπια άσκηση με πολλά οφέλη για την υγεία.

Photo credit:

Σίφου Δημήτρης Δούκας

Ο Δημήτρης Δούκας διδάχθηκε κινεζικές πολεμικές τέχνες από κορυφαίους δασκάλους και μαθαίνει από αυτούς για πολλά χρόνια. Διδάχθηκε Eagle Claw Kung Fu από την Grandmaster Lily Lau. Το 1996, ξεκίνησε εκπαίδευση στο στυλ Chen Taiji, με τον δάσκαλο Lars J.E. Larsen.
Το 1998, με τον ίδιο δάσκαλο, άρχισε να ασκεί το στυλ Yang του Cheng Mang Ching, τις 77 κινήσεις (Chin Chien), pushing hands και λευκό γερανό του δασκάλου Huang Sheng-Shyan. Το 2006 σε ένα από τα ταξίδια του στην Κίνα, η τύχη τον οδήγησε στον δρόμο του δασκάλου των εσωτερικών τεχνών Niu Sheng Xian. Διδάχθηκε από αυτόν τις εσωτερικές τέχνες (Xing Yi – Tai Ji – Ba Gua – Wudang Jian) και Ταοϊστικό διαλογισμό. Το 2010 τον αποδέχτηκε επίσημα σαν εσωτερικό μαθητή (Tudi). Το 2008 ξεκίνησε στο Πεκίνο προπόνηση με τον Κινέζο πρωταθλητή πάλης, Liu Zu Cuang στο Shuai Jiao. Πήρε μέρος σαν αθλητής και σαν προπονητής της εθνικής ομάδας σε πολλά πρωταθλήματα παραδοσιακού Γουσού στην Κίνα. Έχει δίπλωμα εθνικού κριτή στα Τάολου και Σάντα της Ελληνικής Ομοσπονδίας Γουσού Κουνγκ Φου (Ε.Ο.Γ.Κ.Φ.). Υπήρξε μέλος της Τεχνικής Επιτροπής της Ε.Ο.Γ.Κ.Φ., υπεύθυνος για το παραδοσιακό Kung Fu (2003-2005 και 2006-2008). Προπονητής της ομάδας επίδειξης της Ε.Ο.Γ.Κ.Φ. το 2006. Ως προπονητής της Ελληνικής ομάδας Shuai jiao πήρε μέρος στα πρωταθλήματα το 2014 και το 2016 στη Ρώμη, ενώ το 2015 στην Κίνα. Έχει δίπλωμα προπονητή WUSHU Β’ κατηγορίας και άδεια ασκήσεως επαγγέλματος προπονητή Wushu. Είναι πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Κινέζικης Πάλης. Το 2014 ήταν εισηγητής και δίδαξε την “εσωτερική γροθιά”, Taiji, στη σχολή προπονητών της Ε.Ο.Γ.Κ.Φ. Ως μέλος της Τεχνικής Επιτροπής της Ε.Ο.Γ.Κ.Φ. ήταν υπεύθυνος για τη διοργάνωση και τη διεξαγωγή πολλών πανελλήνιων πρωταθλημάτων. Έχει δίπλωμα στο Τούινα (κινέζικη θεραπευτική τέχνη) το οποίο πήρε παρακολουθώντας τα μαθήματα του γιατρού Γιάννη Φερούκα στο Natural Health Science, την περίοδο 2002-2003.

    Join our Newsletter

    We'll send you newsletters with news, tips & tricks. No spams here.

      Newsletter

        Newsletter