Νάγια Τ. Καρακώστα

Discovering our Under/Pants

2ο ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ (18/7) – 2η ΕΒΔΟΜΑΔΑ (19-20/7) – 2 ΩΡΕΣ/ΜΕΡΑ
12:00 – 14:00, Κέντρο Χορού και Παραστατικών Τεχνών Ακροποδητί
ΔΩΡΕΑΝ

Discovering our Under/Pants

Το Discovering our Under/Pants αποτελεί το πρότζεκτ της ηθοποιού και περφόρμερ Νάγιας Τ. Καρακώστα στο πλαίσιο του προγράμματος φιλοξενίας Moving the New της Στέγης Χορού Λεμεσού.
Το εν λόγω πρότζεκτ γεννήθηκε από την ανάγκη να μιλήσουμε για τα γυναικεία σώματά (μας), την αυτοδιάθεση και τις απολαύσεις αυτών μέσα από τις πρακτικές του θεάτρου ντοκουμέντο.
Η έρευνα ξεκίνησε με μία σειρά ηχογραφημένων συνεντεύξεων μέσα από τις οποίες γυναίκες μίλησαν για την εμπειρία (υπάρχουσα ή μη) της αυτοϊκανοποίησης τους.
Οι ιστορίες τους έγιναν κείμενο και το κείμενο παράσταση (“Under/pants’’ part 1).
Στη συνέχεια η έρευνα διευρύνθηκε και οι συνεντεύξεις εξελίχθηκαν σε βιωματικά εργαστήρια, όπου μέσα από το θεατρικό παιχνίδι μιλάμε για τα σώματά μας και για όσα αυτά φέρουν -είτε ως αναμνήσεις, είτε ως εμπειρίες, είτε ως ύλη.
Ταυτόχρονα, ο δεύτερος άξονας της έρευνας σχετίζεται με το πώς η αφήγηση του σώματος του πραγματικού (συνεντευξιαζόμενου) επηρεάζει το σώμα της δημιουργού ως περφόρμερ. Πώς μπορεί να μετουσιωθεί αυτό το άλλο σώμα και όσα αυτό φέρει σε ένα καλλιτεχνικό αποτύπωμα;
Το πρότζεκτ στοχεύει στη συλλογή υλικού -αυτούσιου και αποδομημένου- και στη συνέχεια το υλικό αυτό θα χρησιμοποιηθεί ως ντοκουμέντο δραματουργικά ή/και παραστατικά για τη δημιουργία μιας νέας παράστασης -ή μάλλον καλύτερα τη συνέχεια της ήδη υπάρχουσας (“Under/pants” part 2).

Πώς μιλάμε για το σώμα μας;
Πώς το σώμα μας γίνεται ντοκουμέντο;

Το βιωματικό εργαστήριο ”Discovering our Under / pants” καλεί ενήλικες γυναίκες όλων των ηλικιών να μιλήσουν για τα σώματά τους και όσα αυτά φέρουν μέσα από μία σειρά θεατρικών παιχνιδιών.
Το εργαστήριο εξυπηρετεί το α΄ μέρος της έρευνας για το πρότζεκτ Discovering our under/pants το οποίο επικεντρώνεται στο πώς το θεατρικό παιχνίδι λειτουργεί ως μορφή ερωτηματολογίου βιωματικών συνεντεύξεων. Το εργαστήριο θα βιντεοσκοπηθεί και το υλικό θα χρησιμοποιηθεί ως ντοκουμέντο τόσο για την παρουσίαση της δημιουργού στο πλαίσιο του 8ου Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού και Χοροθεάτρου Akropoditi DanceFest 2021, όσο και για τις ανάγκες των επερχόμενων παρουσιάσεων, έχοντας λάβει τη συναίνεση των συμμετεχουσών.

* η πρώτη συνάντηση στις 18 Ιουλίου θα πραγματοποιηθεί στις 12:00-14:00 στο Κέντρο Χορού και Παραστατικών Τεχνών Ακροποδητί (Ηρώων Πολυτεχνείου 84, Ερμούπολη Σύρου) και οι ώρες των υπόλοιπων συναντήσεων θα αποφασιστούν από την ομάδα.

** Δεν είναι απαραίτητη η προηγούμενη εμπειρία στον χορό ή το θέατρο

Moving The New Abroad
Το πρόγραμμα Moving the New της Στέγης Χορού Λεμεσού αποτελεί ένα πρόγραμμα καλλιτεχνικής φιλοξενίας επιλεγμένων καλλιτεχνών που διαμένουν και εργάζονται στην Κύπρο διάρκειας 7 μηνών, με βασικό στόχο την καλλιτεχνική ανάπτυξη, επιχορηγούμενο από τις Πολιτιστικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας της Κύπρου. Το πρόγραμμα εξυπηρετεί τους στόχους της Στέγης Χορού Λεμεσού οι οποίοι επικεντρώνονται στην ενθάρρυνση και συνεχή εξέλιξη των καλλιτεχνών των παραστατικών τεχνών, στη συμμετοχή τους στην ευρύτερη Ευρωπαϊκή χορευτική/καλλιτεχνική πραγματικότητα καθώς και στην ανάπτυξη κοινού.
Μέσα από την ενότητα “Μoving Abroad” οι επιλεγμένοι καλλιτέχνες έχουν την ευκαιρία να φιλοξενηθούν για 5 μέρες σε κέντρα/οργανισμούς/θεσμούς παραστατικών τεχνών του εξωτερικού που έχουν κοινό όραμα με τη Στέγη Χορού Λεμεσού. Στη διάρκεια της φιλοξενίας τους, καλούνται να εξελίξουν περαιτέρω την έρευνα τους, να παρουσιάσουν τα πρότζεκτ τους καθώς και να μοιραστούν την καλλιτεχνική τους διαδικασία με την κοινότητα του τόπου που φιλοξενούνται.

Ηλικίες: 18 και άνω
Επίπεδα:  Όλα τα επίπεδα

Photo credit:

Μια συνεργασία του Κέντρου Χορού και Παραστατικών Τεχνών Ακροποδητί με τη Στέγη Χορού Λεμεσού.

Νάγια Τ. Καρακώστα
Απόφοιτη του τμήματος Θεάτρου της Καλών Τεχνών του ΑΠΘ με κατεύθυνση στην Υποκριτική. Ως ηθοποιός ίδρυσε με την Ελένη Αναστασίου την ομάδα θεάτρου βαλίτσας Intra Portas που πραγματοποιεί παραστάσεις σε σχολεία σε όλη την Κύπρο. Επίσης συνέγραψαν και παρουσίασαν το «Under/pants», ένα θέατρο ντοκιμαντέρ για τον γυναικείο αυνανισμό.
Ως ηθοποιός συνεργάστηκε επίσης με τους Ναστάζια Χριστοδούλου, Άρη Στεφανή, Μαγδαλένα Ζήρα, Αστέρη Πελτέκη, Λούη Πατσιά, Θέμη Θεοχάρογλου, Έρση Βασιλικιώτη, Στέργιο Nτινόπουλο, Τάσο Ράτζο, Αλέξανδρο Πολιτάκη κ.α σε θεατρικές παραστάσεις, ταινίες και τηλεοπτικές σειρές.
Ως θεατροπαιδαγωγός διδάσκει εργαστήρια Θεατρικού Παιχνιδιού και Εκπαιδευτικού Δράματος σε ομάδες όλων των ηλικιών. Διετέλεσε μέλος της Καλλιτεχνικής Επιτροπής του 32ου Παγκύπριου Ερασιτεχνικού Φεστιβάλ Θεάτρου.

    Join our Newsletter

    We'll send you newsletters with news, tips & tricks. No spams here.

      Newsletter

        Newsletter