Αντιγόνη Γύρα
σε συνεργασία με την Αλίκη Αβδελοπούλου

ΑΠΟΣΤΑΣΗ ΣΤΑΣΗ ΖΩΗΣ

2ο ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ (17-18/7) – 2η ΕΒΔΟΜΑΔΑ (19-20/7) – 3 ΩΡΕΣ/ΜΕΡΑ
10:00 – 13:00, ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΡΙΑ ΔΕΛΑΣΑΛ (ΑΝΔΡΕΑ ΚΑΡΓΑ 12-14, ΕΡΜΟΥΠΟΛΗ)
ΔΩΡΕΑΝ

ΑΠΟΣΤΑΣΗ ΣΤΑΣΗ ΖΩΗΣ
Εργαστήριο δημιουργικού χορού και τραγουδιού για άτομα 65 ετών και άνω

Το εργαστήριο απευθύνεται στην ομάδα των ανθρώπων από τα ΚΑΠΗ Σύρου και των ανθρώπων από την ΚΙΝΗΤΗΡΑΣ Ω. Στόχος είναι να ξεκινήσει η επικοινωνία, ανταλλαγή και συνεργασία των δύο ομάδων μέσα από τεχνικές σύγχρονου χορού, αυτοσχεδιασμού, αναπνοής και τραγουδιού. Ταυτόχρονα, να ενεργοποιηθεί η ορατότητα και η κοινωνική ενσωμάτωση  για τα άτομα της τρίτη ηλικίας μέσα από τις παραστατικές τέχνες.
Τα άτομα της τρίτης ηλικίας αποτελούν την ομάδα που πλήττεται περισσότερο από κάθε άλλη κοινωνική ομάδα κατά τη διάρκεια της πανδημίας γιατί έχει οδηγηθεί σε αναγκαστική απομόνωση και περιορισμό προκειμένου να επιβιώσει. Η κοινωνική απόσταση και η σωματική απόσταση σε αυτή τη χρονική περίοδο δεν σηματοδοτούν την εγκατάλειψη αλλά αντίθετα τη φροντίδα για τον εαυτό και τους άλλους. Αυτό δε σημαίνει πως είναι κάτι εύκολο να τηρηθεί γιατί ο άνθρωπος είναι από τη φύση του κοινωνικό ον.
Σε αυτό το εργαστήριο, τηρώντας τα απαραίτητα μέτρα προστασίας όπως αυτά θα έχουν διαμορφωθεί ως τότε, θα δουλέψουμε σε εξωτερικό χώρο φέρνοντας σε επαφή αυτές τις δύο ομάδες μέσα από διάφορες ασκήσεις και παιχνίδια με θέμα την απόσταση. Θα εξελίξουμε τις σωματικές κι εκφραστικές δεξιότητες των συμμετεχόντων και συμμετεχουσών, θα μοιραστούμε προσωπικές ιστορίες με θέμα την κοντινότητα, την απόσταση και την ανατροπή των βεβαιοτήτων μας ως προς αυτές.
Το εργαστήριο θα διδάξει η Αντιγόνη Γύρα σε συνεργασία με την Αλίκη Αβδελοπούλου. Αυτή την περίοδο, συνεχίζουν ακάθεκτα τις συναντήσεις με την ομάδα Κινητήρας Ω  μέσω της διαδικτυακής πλατφόρμας ζουμ, στο πλαίσιο της μελέτης της Αντιγόνης Γύρα με θέμα: «Σύγχρονος Χορός στην Τρίτη Ηλικία: Κοινωνικά και Ψυχολογικά Οφέλη. Μια μελέτη πάνω στη δουλειά της Κινητήρας Ω». Η μελέτη επιχορηγείται από το ΥΠΠΟΑ.

Ηλικίες: 65 και άνω
Επίπεδα:  Όλα τα επίπεδα

Photo credit: Δημήτρης Παρθύμος

Ομάδας Κινητήρας Ω

Η ομάδα Κινητήρας Ω ξεκίνησε το 2014 με όραμα οι ενήλικες ώριμης ηλικίας να έχουν πρόσβαση στον χορό και στο θέατρο μέσα από μία δημιουργική κοινότητα, όπου μπορούν να ενεργοποιήσουν σώμα και ψυχή και να ξεδιπλώσουν την πλούσια καλλιτεχνική φωνή τους.
Συνεργαζόμενη με επαγγελματίες συνεργάτες του Κινητήρα, η ομάδα απέκτησε την εμπειρία της συνδημιουργίας, των προβών και της παραγωγής συμμετέχοντας σε καλλιτεχνικά δρώμενα και παραστάσεις. Έτσι, εκτός από τις παραστάσεις στο τέλος της χρονιάς, η ομάδα Κινητήρας Ω ενέπνευσε το ντοκιμαντέρ ΚΙΝ.Ω της Χρυσάνθης Μπαδέκα, ταξίδεψε έως το Esslingen της Γερμανίας προσκεκλημένη στο stAGE festival για να παρουσιάσει το έργο Έρως και Ψυχή σε σκηνοθεσία της Αντιγόνης Γύρα και συμμετείχε στο πρότζεκτ Seven to Seventh της Ana Sánchez-Colberg στο πλαίσιο του Summer Nostos Festival του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος.
Αυτήν τη σεζόν η ομάδα Κινητήρας Ω, γεμάτη γνώση και έμπνευση από την εμπειρία των προηγούμενων 5 ετών, μετουσιώνεται σε μία σταθερή ομάδα από άτομα που έχουν υπάρξει για τουλάχιστον ένα χρόνο μέλη του Κινητήρα. Μέσα από εβδομαδιαίες συναντήσεις, τα μέλη της ομάδας έρχονται σε επαφή με μία ήπια σωματική άσκηση εμπνευσμένη από τον σύγχρονο χορό, τη ρυθμική, το σωματικό θέατρο αλλά και τη φωνητική και τη γιόγκα και μαθαίνουν να φροντίζουν το σώμα τους με οδηγό τη σωματική άσκηση, έτσι ώστε να βελτιωθεί η καθημερινότητα τους.

Αντιγόνη Γύρα
Η Αντιγόνη Γύρα είναι δημιουργός παραστάσεων χορού και θεάτρου, βίντεο αρτ και μητέρα τριών παιδιών. Είναι αριστούχος απόφοιτος του LABAN CENTRE LONDON απ’ όπου απέσπασε το Βραβείο Χορογραφίας Αποφοίτων το 1993. Το 1996 ίδρυσε την ομάδα ΚΙΝΗΤΗΡΑΣ χοροθέαμα με την οποία έχει χορογραφήσει πλειάδα έργων έως σήμερα κι έχει οργανώσει σεμινάρια και εκπαιδευτικές διαλέξεις για θέματα χορού και θεάτρου. Το 1995 κέρδισε το Β’ Βραβείο Νέων Χορογράφων Ραλλού Μάνου με το έργο «Τα παραμύθια που Μεγάλωσες, Μεγάλωσαν». Έργα της έχουν παρουσιαστεί στην Ελλάδα και το εξωτερικό σε πολλά θέατρα και Φεστιβάλ.
Το Δεκέμβριο του 2008 δημιούργησε το πρώτο residency centre για παραστατικές τέχνες στην Ελλάδα, το Κινητήρας studio μαζί με τη Βίκυ Αδάμου και τη Φλώρα Καλομοίρη. Το 2015 ξανασύστησε τον Κινητήρα ως Καλλιτεχνικό Δίκτυο Παραστατικών Τεχνών (www.kinitiras.com) κι έφτιαξε με πολυπληθή ομάδα επαγγελματιών κι ερασιτεχνών τις παραστάσεις «Ο Καφές», «Ανύποπτος Χρόνος» ενώ επιμελήθηκε την παράσταση «Έρωντας».
Στο θέατρο έχει συνεργαστεί με σημαντικούς σκηνοθέτες και σχήματα (Σ.Ευαγγελάτος, Ν.Διαμαντής, Ε.Θεοδώρου, Γ.Κακλέας, Η.Καρελλάς, Γ.Παλούμπης, Χ.Σιοπαχάς, Σ.Φασουλής κ.α) κι έχει διδάξει κίνηση και χορογραφία σε επαγγελματικές σχολές ( ΚΣΟΤ, Δραματική Σχολή Αθηνών Γ.Θεοδοσιάδης, Ανώτερη Ιδιωτική Σχολή Δραματικής Τέχνης «Βεάκη» κ.α). Από το 2017 είναι μέλος της καλλιτεχνικής ομάδας ΓΑΒ (Γύρα, Αδάμου, Βενετσανόπουλος ) και διδάσκει στη Δραματική Σχολή «Δήλος» της Δ.Χατούπη. Το όραμα της, η δράση ΕΚ ΠΛΗΞΗ, φέρνει από το 2012 το χορό και το σωματικό θέατρο στην εκπαίδευση και στα παιδιά προσχολικής και πρωτοβάθμιας ηλικίας (www.ekplixi.com).

Αλίκη Αβδελοπούλου
Η Αλίκη Αβδελοπούλου γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Αθήνα. Είναι μέλος του Κινητήρα από το 2006. Υπότροφος και απόφοιτος Εθνικού Θεάτρου, σπούδασε πιάνο και θεωρία μουσικής στο Εθνικό Ωδείο και φωνή με την A. Leigh & τη Μ. Γεμεντζάκη και εκπαιδεύτηκε στο θέατρο και τη μουσική σε διάφορα προγράμματα & σεμινάρια. Ιδρυτικό μέλος της θεατρικής ομάδας «Βιομηχανική» & του θεάτρου «Λιθογραφείον» στην Πάτρα και μέλος της Μικτής Χορωδίας ΟΤΕ Αθηνών. Από το 1995 συνεργάζεται επαγγελματικά, με αθηναϊκούς θιάσους, ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. & με διάφορους καλλιτέχνες σε έργα ρεπερτορίου, μιούζικαλ και χοροθέατρο, ως ηθοποιός, τραγουδίστρια, βοηθός σκηνοθέτη, βοηθός μουσικού, στη διεύθυνση παραγωγής & στη φωνητική διδασκαλία, με συμμετοχές σε ελληνικά & διεθνή θεατρικά, μουσικά & χορωδιακά φεστιβάλ. Ως τραγουδίστρια, έχει αρκετές δισκογραφικές συμμετοχές. Σκηνοθέτησε τη μονόπρακτη όπερα «La Voix Humain» και συνεργάστηκε σε τηλεοπτικά talent shows, ως vocal coach.

  Join our Newsletter

  We'll send you newsletters with news, tips & tricks. No spams here.

   Newsletter

    Newsletter