Οι άνθρωποι του Κέντρου Χορού και Παραστατικών Τεχνών Ακροποδητί

ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΣΙΓΟΥΡΟΥ

Καλλιτεχνική Διεύθυνση του Κέντρου Χορού και Παραστατικών Τεχνών Ακροποδητί
Καλλιτεχνική Διεύθυνση και Διαχείριση του Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού και Χοροθεάτρου Akropoditi DanceFest
Χορογράφος του Χοροθεάτρου Ακροποδητί

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1973. Σπούδασε Γαλλική Γλώσσα και Φιλολογία στο ΕΚΠΑ, έκανε μεταπτυχιακές σπουδές Γλωσσολογίας Νοτιοανατολικής Μεσογείου στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου και διδάχθηκε την Αραβική Γλώσσα στην Ελλάδα, την Αίγυπτο και την Ιορδανία. Σπούδασε Υποκριτική στην Ανώτερη Σχολή Δραματικής Τέχνης «Αρχή». Έχει παρακολουθήσει ποικίλα μαθήματα και σεμινάρια χορού στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
Το 2004, ίδρυσε το Χοροθέατρο Ακροποδητί στην Ερμούπολη της Σύρου. Σκηνοθέτησε και χορογράφησε όλες τις παραγωγές της ομάδας μέχρι σήμερα. Τον Ιανουάριο του 2013, ίδρυσε στην Ερμούπολη της Σύρου το Κέντρο Χορού και Παραστατικών Τεχνών Ακροποδητί. Έχει εκδώσει δύο ποιητικές συλλογές, ενώ ποιήματά της έχουν μεταφραστεί στα αγγλικά, γαλλικά, γερμανικά, τουρκικά και αραβικά. Έχει μεταφράσει και εκδώσει λογοτεχνικά και ποιητικά έργα από τα Γαλλικά και τα Αραβικά.
Ζει στη Σύρο, όπου έχει αναλάβει την καλλιτεχνική διεύθυνση του Κέντρου Χορού και Παραστατικών Τεχνών Ακροποδητί. Είναι μέλος της καλλιτεχνικής επιτροπής διεύθυνσης και διαχείρισης του Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού και Χοροθεάτρου Akropoditi DanceFest.
Εργάζεται παράλληλα ως χορογράφος και ως μεταφράστρια.

ΑΡΙΑΔΝΗ ΨΥΧΟΓΙΟΠΟΥΛΟΥ

Διδασκαλία στο Κέντρο Χορού και Παραστατικών Τεχνών Ακροποδητί
Καλλιτεχνική Διαχείριση του Κέντρου Χορού και Παραστατικών Τεχνών Ακροποδητί
Καλλιτεχνική Διεύθυνση και Διαχείριση του Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού και Χοροθεάτρου Akropoditi DanceFest

Γεννήθηκε στην Πάτρα το 1985. Σπούδασε Ψυχολογία στο ΑΠΘ. Έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στο ILS (Ινδία) πάνω στα “νομικά και ανθρώπινα δικαιώματα στην ψυχική υγεία” και είναι μέλος του Παρατηρητηρίου για τα Δικαιώματα στον Χώρο της Ψυχικής Υγείας και του Δικτύου Υποστήριξης ανθρώπων που αποφασίζουν να διακόψουν τα ψυχοφάρμακα. Αποφοίτησε από την Κρατική Σχολή Ορχηστικής Τέχνης το 2012 και εργάστηκε ως δασκάλα κλασικού και σύγχρονου χορού σε διάφορες σχολές χορού στη Χαλκιδική. Έχει επίσης εργαστεί ως συνοδός σε κατασκηνώσεις για ΑμεΑ, σε παιδικές κατασκηνώσεις, σε ιατροπαιδαγωγικό κέντρο και έχει ασχοληθεί με τη δημιουργική απασχόληση κατ’ οίκον σε παιδιά με αυτισμό.
Από το 2012 είναι μέλος του Χοροθεάτρου Ακροποδητί. Ως χορεύτρια-περφόρμερ συμμετείχε σε όλες τις παραστάσεις της ομάδας από το 2012 μέχρι σήμερα. Έχει συνεργαστεί επίσης με τον χορογράφο Anmar Taha και την ομάδα του, Iraqi Bodies.
Ζει στη Σύρο. Από τον Ιανουάριο του 2013 διδάσκει στο Κέντρο Χορού και Παραστατικών Τεχνών Ακροποδητί και παράλληλα έχει αναλάβει την καλλιτεχνική διαχείριση του Κέντρου. Είναι μέλος της καλλιτεχνικής επιτροπής διεύθυνσης και διαχείρισης του Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού και Χοροθεάτρου Akropoditi DanceFest.
Το 2019, συντόνισε τη δράση «Τρέλα: ζώντας ανάμεσα», μία δράση για την ψυχική υγεία με άξονα το σώμα, η οποία παρουσιάστηκε στη Σύρο και στη Νάξο.
Έχει χορογραφήσει μέρος της παράστασης “Μια φορά κι ένα λιμάνι..”

ΘΑΛΑΣΣΙΝΗ ΝΟΜΙΚΟΥ

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1989 και ασχολείται με τον χορό από πολύ μικρή ηλικία. Το 2011 αποφοίτησε από την Ανώτερη Επαγγελματική σχολή χορού «Νίκη Κονταξάκη» και συνέχισε τις σπουδές της για έναν χρόνο στη Νέα Υόρκη, στο «Peridance Capezio Center», όπου παράλληλα με τις σπουδές της στο κλασικό μπαλέτο, παρακολούθησε το «Intensive Professional Program» πάνω στην τεχνική μοντέρνου χορού «José Limón».
Παρακολουθεί μαθήματα και σεμινάρια κλασικού μπαλέτου, σύγχρονου και μοντέρνου χορού, αυτοσχεδιασμού, contact-partnering, yoga, Pilates, stretching, δημιουργικού χορού για παιδιά, χορού για άτομα με αναπηρία, χοροθεραπείας κ.α. στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
Έχει χορέψει σε έργα κλασικού ρεπερτορίου όπως «η Ωραία κοιμωμένη», «Σταχτοπούτα», «Καρυοθραύστης» κ.α.
Ασχολείται με τα παιδιά από το 2009. Έχει εργαστεί ως εμψυχώτρια σε δραστηριότητες δημιουργικής απασχόλησης παιδιών, ως ψυχαγωγός σε παιδικές εκδηλώσεις, καθώς και ως δασκάλα yoga σε παιδιά.
Είναι μέλος του Χοροθεάτρου Ακροποδητί από το 2013, και έχει συμμετάσχει ως τώρα στην παράσταση της ομάδας «Medusa».
Από τον Οκτώβρη του 2013 ζει στη Σύρο. Διδάσκει κλασικό και σύγχρονο χορό σε παιδιά και ενήλικες στο Κέντρο Χορού Ακροποδητί.

ΜΑΝΤΗ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1966. Είναι πτυχιούχος του ΤΕΦΑΑ Αθήνας και απόφοιτος του διετούς μεταπτυχιακού κύκλου σπουδών στη Μουσικοκινητική Αγωγή-Σύστημα C.Orff της Σχολής Μωραΐτη.
Έχει εργαστεί σε ιδιωτικούς παιδικούς σταθμούς και νηπιαγωγεία ως δασκάλα Φυσικής Αγωγής, Μουσικοκινητικής Αγωγής και Κολύμβησης, σε πολιτιστικούς και αθλητικούς συλλόγους ως δασκάλα ελληνικών παραδοσιακών χορών για παιδιά και προγραμμάτων εκγύμνασης για ενηλίκους και ως προπονήτρια κολύμβησης. Από το 1996 εργάζεται σε σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης ως εκπαιδευτικός Φυσικής Αγωγής, υλοποιώντας παράλληλα πολιτιστικά προγράμματα και Projects με θέμα τη Δημιουργική Κίνηση-Σύγχρονο χορό και τον Ελληνικό Παραδοσιακό Χορό.
Από το 2002 ζει και εργάζεται στη Σύρο διδάσκοντας στη δευτεροβάθμια Εκπαίδευση. Εργάζεται επίσης ως δασκάλα Δημιουργικού Χορού και Κολύμβησης σε παιδιά και ενήλικες και ως personal trainer, εφαρμόζοντας προγράμματα ορθοσωμικής γυμναστικής και φυσικής κατάστασης μέσα και έξω από το νερό. Διδάσκει ορθοσωμική γυμναστική και δημιουργικό χορό στο Κέντρο Χορού Ακροποδητί.
Έχει παρακολουθήσει μαθήματα φλάουτου με ράμφος και ελληνικών παραδοσιακών κρουστών, κλασικού χορού, φλαμένκο, Jazz, σύγχρονου χορού. Έχει επίσης παρακολουθήσει σεμινάρια Ρυθμικής – Μουσικοκινητικής Αγωγής, Μιμικής – Θεατρικής κίνησης και Αυτοσχεδιασμού καθώς και σεμινάρια τεχνικών σύγχρονου χορού και θεατρικής έκφρασης, release, contact improvisation, partnering, ακροβατικά σύγχρονου χορού, Δημιουργικού Χορού, Butoh, flying low and passing through,Χορός στο νερό, Axis Syllabus κ.ά.
Είναι μέλος του χοροθεάτρου Ακροποδητί από το 2005. Στην παράσταση «Μια φορά κι ένα λιμάνι…» εκτός από performer συμμετείχε και σαν χορογράφος (8ο Akropoditi Dancefest, Σύρος, 9 & 19 Ιουλίου 20121).

ΝΑΜΠΙΛ ΕΛ ΜΠΑΡΑΖ

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1982. Σε ηλικία 5 ετών ήρθε για πρώτη φορά σε επαφή με τον αθλητισμό, και συγκεκριμένα με την ενόργανη γυμναστική και το μπάσκετ. Έπαιξε ποδόσφαιρο σε ημιεπαγγελματικό επίπεδο για αρκετά χρόνια.
Το 2009 ακολούθησε το πάθος του για τον χορό. Τα βασικά πεδία στα οποία εκπαιδεύτηκε ήταν ο κλασικός χορός, ο σύγχρονος, αυτοσχεδιασμός και Ιαπωνική τεχνική Butoh. Από το 2010 είναι μέλος του Χοροθεάτρου Ακροποδητί. Έχει συμμετάσχει σε πληθώρα εργαστηρίων και σεμιναρίων όπως εναέρια Yoga, ακροβατική Yoga, Shiatsu μασάζ, Θιβετανική Ιατρική, διαλογισμός Vipassana, Wing Chun Kung Fu, Tai Chi, Capoeira, και υποκριτική. Το 2009 μυήθηκε στη Yoga και στην ολιστική προσέγγιση θεραπειών. Ύστερα από χρόνια πρακτικής, το 2013 απέκτησε την πιστοποίησή του ως δάσκαλος Υοgα από την Άννα Ζώρζου, στο σύστημα YogaWorks, και στη συνέχεια μαθήτευσε στο πλάι του δασκάλου του, Timo Jimenez, για τρία χρόνια. Εμπλουτίζοντας την εκπαιδευτική του πορεία, το 2018 ολοκλήρωσε το 1ο επίπεδο του εκπαιδευτικού προγράμματος Υοgα για παιδιά με την Χριστίνα Μάτση, στο Flower Kids Yoga. Διαρκώς μελετά, παρακολουθεί και συμμετέχει σε μαθήματα και σεμινάρια που σχετίζονται με τη Yoga. Είναι ευγνώμων που το παραδοσιακό Ταϊλανδέζικο μασάζ εμπλούτισε τις γνώσεις του, και που είχε την ευκαιρία να εκπαιδευτεί στο Sunshine House. Από το 2013 εργάζεται ως δάσκαλος Υοgα, θεραπευτής Ταϊλανδέζικου μασάζ και προπονητής ποδοσφαίρου σε μικρούς και μεγάλους, ενώ παραδίδει μαθήματα και σεμινάρια σε όλη την Ελλάδα.

Αριάδνη Κίτσου

Dummy Image

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1993. Σπούδασε στο Τμήμα Επιστημών της Εκπαίδευσης και της Αγωγής στην προσχολική ηλικία στο Πανεπιστήμιο Πατρών. Αποφοίτησε από την Κρατική Σχολή Ορχηστρικής Τέχνης το 2016 και εργάστηκε ως δασκάλα κλασικού και σύγχρονου χορού σε διάφορες σχολές χορού στην Αθήνα. Έχει εργαστεί με παιδιά ως ανιματέρ, σε επίπεδο δημιουργικής απασχόλησης, καθώς και ως παιδαγωγός σε παιδικές κατασκηνώσεις και summer camps.
Από το 2014 μέχρι σήμερα έχει συνεργαστεί με την Hellenic Dance Company σε διάφορες παραστάσεις στο Μέγαρο Μουσικής, στα Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου, ενώ έχει συμμετάσχει σε performances στο Μουσείο Μπενάκη και στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Είναι το νεότερο μέλος της ομάδας Ακροποδητί έχοντας ενταχθεί σε αυτή το 2021.

ΜΑΙΡΗ ΒΑΡΘΑΛΙΤΟΥ

Γεννήθηκε στην Σύρο το 1990. Αποφοίτησε από την Ανώτερη Επαγγελματική Σχολή Χορού Άννα Πέτροβα & Μάρω Μαρμαρινού το 2015. Παράλληλα με τις σπουδές της στον κλασικό και τον σύγχρονο χορό, ασχολήθηκε με το hip hop και παρακολούθησε μαθήματα και σεμινάρια popping, locking, house, heels, twerk, dancehall, commercial και new style. Επίσης έχει παρακολουθήσει σεμινάρια σύγχρονου χορού και μαθήματα modern theatre ISTD.

ΒΑΣΩ ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ

Γεννήθηκε το 1971 στην Αθήνα και αυτή την περίοδο εργάζεται επαγγελματικά ως χορογράφος και εκπαιδεύτρια Feldenkrais. Ξεκινώντας από νεαρή ηλικία, σπούδασε χορό στις σχολές Δ. Γρηγοριάδου, Κρατική Σχολή Χορού και στο Κέντρο Παραστατικών Τεχνών από όπου και αποφοίτησε. Ολοκλήρωσε 4ετές εκπαιδευτικό πρόγραμμα της μεθόδου Feldenkrais και έχει λάβει 2ετή εκπαίδευση πάνω στην Ρεφλεξολογία/ Natural Health Science. Αντλώντας την έμπνευσή της από την κίνηση, αφιερώθηκε στην έρευνα του ανθρώπινου σώματος, με στόχο την καλύτερη λειτουργία του. Από το 1990 και έπειτα, η καριέρα της στο χορό εμπλουτίστηκε με την συμμετοχή της σε διεθνείς παραγωγές και τη διδασκαλία σύγχρονου χορού. Το 2003 ξεκίνησε την καριέρα της ως χορογράφος, παρουσιάζοντας παραστάσεις στα Διεθνή Φεστιβάλ Χορού στην Καλαμάτα και στην Αθήνα. Ως χορογράφος και παραγωγός, ίδρυσε την ομάδα χορού “Νταλίκα” και συμμετείχε σε φεστιβάλ χορού στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Συνεργάσθηκε με τον Δ. Παπαϊωάννου στην χορογραφική ομάδα των τελετών έναρξης και λήξης των Ολυμπιακών Αγώνων Αθήνα 2004 και τελετής έναρξης των Πρώτων Ευρωπαϊκών Αγώνων Μπακού/Αζερμπαϊτζάν 2015. Είναι ιδρυτικό μέλος του “Συνδέσμου Χορού” με τον οποίο έχουν πραγματοποιήσει σειρά από δράσεις και παραστάσεις. Επιμελείται την κίνηση σε θεατρικές παραγωγές και καθοδηγεί τους ηθοποιούς, χρησιμοποιώντας όχι μόνο την εμπειρία της ως χορεύτρια, αλλά και την γνώση της πάνω στην μέθοδο Feldenkrais. Ως πιστοποιημένη εκπαιδεύτρια Feldenkrais, παραδίδει ομαδικά (ΑΤΜs) και ατομικά μαθήματα Feldenkrais (FI) στην Αθήνα, τη Σύρο, καθώς και οργανώνει σεμινάρια σε Ελλάδα και εξωτερικό.

ΑΝΘΟΥΛΑ ΧΑΙΡΟΠΟΥΛΟΥ

Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1988. Ολοκλήρωσε τις σπουδές της στη Δραματική Σχολή του Ωδείου Αθηνών και στη Σχολή Επιστημών Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού του ΕΚΠΑ με ειδίκευση στην Ορχηστική τέχνη. Είναι φοιτήτρια του μεταπτυχιακού προγράμματος σπουδών του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών με τίτλο «Θέατρο και Εκπαίδευση – Πολιτιστικές Εκδηλώσεις στο Σχολείο – Θεατρική Αγωγή και Επιμόρφωση».
Έχει πάρει μέρος στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας το 2004 με την αποστολή της Εθνικής Ομάδας Ενόργανης Γυμναστικής. Έχει διδαχθεί τεχνική ακροβατικών και ισορροπίας στη Μόσχα, με τον δάσκαλο της Εθνικής ομάδας Ενόργανης Γυμναστικής της Ρωσίας.
Από το 2015 έως σήμερα έχει εργαστεί ως ηθοποιός και περφόρμερ μεταξύ άλλων στα: Εθνικό Θέατρο, Θέατρο του Νέου Κόσμου, Αυτοδιαχειριζόμενο Θέατρο Εμπρός, Θέατρο Ροές, Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, Θέατρο Απόλλων Σύρου και Documenta 14 στην Ελλάδα και στη Γερμανία.
Είναι μέλος της αυτο-οργανωμένης μουσικοθεατρικής ομάδας «Αδέσποτες Σκύλες» με την οποία έχει πραγματοποιήσει παραστάσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Από το 2009 διδάσκει σε παιδιά και ενηλίκους ακροβατική κίνηση και χορούς απ’ όλο τον κόσμο. Από το 2016 οργανώνει και διδάσκει σεμινάρια για το θέατρο.
Είναι ιδρυτικό μέλος της Κοιν.Σ.Επ. «We Live Together-Συμβιώνουμε» που ως βασικό στόχο έχει την ευζωία και την προάσπιση των δικαιωμάτων των ζώων. Το 2019 σκηνοθέτησε την πρώτη της παράσταση, «οι ΠειΓατές του Αιγαίου», η οποία τελούσε υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, ενώ ήταν μέλος της συγγραφικής ομάδας του έργου. Από το 2018 ζει στη Σύρο και εργάζεται στο Κέντρο Χορού και παραστατικών Τεχνών Ακροποδητί.

ΒΙΒΗ ΣΚΛΙΑ

Σχεδιασμός και Διαφήμιση για το Κέντρο Χορού και Παραστατικών Τεχνών Ακροποδητί, το Χοροθέατρο Ακροποδητί και το Διεθνές Φεστιβάλ Χορού και Χοροθεάτρου Akropoditi DanceFest

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1988. Σπούδασε στο Τμήμα Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων του Πανεπιστημίου Αιγαίου, στη Σύρο, από όπου αποφοίτησε το 2014 Είναι μέλος του Χοροθεάτρου Ακροποδητί από το 2007 και της σχεδιαστικής ομάδας Akropoditi Design Team από το 2011.
Παρακολουθεί μαθήματα και σεμινάρια χορού από το 2006. Ως χορεύτρια-περφόρμερ συμμετείχε σε όλες τις παραστάσεις του Χοροθεάτρου Ακροποδητί από το 2008 μέχρι σήμερα. Έχει επίσης συνεργαστεί με χορογράφους όπως οι: Calero Durán Clara, Rósa Ómarsdóttir, Παναγιώτης Τοφή, κ. ά.
Ζει στη Σύρο όπου συνεργάζεται με το Κέντρο Χορού και Παραστατικών Τεχνών Ακροποδητί ως σχεδιάστρια, υπεύθυνη διαφήμισης, εικόνας και διαδικτυακής προβολής.

ΕΥΤΥΧΙΑ ΠΑΝΟΠΟΥΛΟΥ

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1985. Από 3 ετών άρχισε να παίζει μουσική και να χορεύει. Σπούδασε κλασική κιθάρα και κλασικό πιάνο, ενώ μετά από πολυετή επαφή με τον κλασικό και τον σύγχρονο χορό, καθώς και με τους παραδοσιακούς χορούς, στράφηκε στα παραδοσιακά όργανα, μελετώντας σάζι, κανονάκι, μπαγλαμά και μπεντίρ. Ασχολείται πάνω από 15 χρόνια με τη διδασκαλία μουσικής σε παιδιά, ενώ έχει επιπλέον εξειδικευτεί στην Αγγλία στη Μουσικοθεραπεία και τη Μουσικοκινητική Αγωγή. Από το 2004, τραγουδάει και παίζει μουσική επαγγελματικά, συνεχίζοντας παράλληλα να παρακολουθεί σεμινάρια που αφορούν στην κίνηση, την Ολιστική θεραπεία, την εξέλιξη του ήχου και των τεχνικών μουσικής.

ΑΝΝΑ ΜΑΥΡΟΠΟΥΛΟΥ

Γεννήθηκε το 1985 στην Πάτρα. Αποφοίτησε από το Τμήμα Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων, στο Σύρο, και μετά την αποφοίτησή της άρχισε να εργάζεται ως freelancer γραφίστας.
Το ενδιαφέρον της για μια πιο καλλιτεχνική και πρακτική προσέγγιση στη διαδικασία της σχεδίασης, όπως και η ενασχόλησή της με το θέατρο και τον κινηματογράφο, την οδήγησαν το 2015-16 να σπουδάσει στο Εργαστήριο Σκηνογραφίας και Ενδυματολογίας της Σχολής Βακαλό, με δάσκαλο τον Ανδρέα Σαραντόπουλο.
Το 2012 ήρθε σε επαφή με την πρακτική της γιόγκα. Το 2014 παρακολούθησε σεμινάριο για εκπαιδευτές στη Vinyasa Flow και δίδαξε για έναν χρόνο σε ολιγομελή τμήματα Partner και Vinyasa Yoga, στην Πάτρα.
Έκτοτε, συμμετέχει σε μαθήματα και σεμινάρια Ashtanga, Iyengar Yoga και εναέριων ακροβατικών (aerial hoop, silks). Toν Απρίλιο του 2019 ολοκλήρωσε το εκπαιδευτικό πρόγραμμα 200 ωρών του YogaWorks.

    Join our Newsletter

    We'll send you newsletters with news, tips & tricks. No spams here.